030 - 227 1944 security@nolletch.nl

Ruim 90% van de cyberaanvallen is te wijten aan menselijke fouten, met name door onbewust foutief handelen. Daarom is het van groot belang dat het bewustzijn en kennisniveau van medewerkers op het gebied van cyber security op peil is. Met cyber security awareness creëer je dit bewustzijn en vergroot je de informatieveiligheid van de organisatie. Hiermee verklein je de kans op cyberaanvallen. 

In dit blog lees je de vijf belangrijkste effecten van security user awareness. 

 

Waarom is cyber security user awareness belangrijk?

Het verhogen van de cyber security awareness van medewerkers heeft behoorlijk wat voordelen. Meer bewustzijn en kennis op het gebied van informatieveiligheid zorgt voor minder fouten, wat de kans op cyberaanvallen vermindert. Bovendien bespaart het tijd en geld en het voorkomt imagoschade doordat de medewerkers minder onbewust foutief handelen. 

 

Het verhogen van cyber security user awareness vermindert fouten

Meer dan 90% van de cyberaanvallen is te wijten aan menselijke fouten. Als medewerkers meer kennis hebben over veel voorkomende scams zoals e-mailbijlagen, phishing e-mails of ransomware, klikken ze minder snel op onveilige links of bestanden.

 

Het verbetert de veiligheid van je bedrijf

Een hoog bewustzijn en kennisniveau van medewerkers op het gebied van informatieveiligheid zorgt voor meer veiligheid in je bedrijf. Medewerkers die sterke wachtwoorden gebruiken, verdachte e-mails niet openen en managers waarschuwen over verdachte communicatie, maken het bedrijf minder kwetsbaar. 

 

Het bespaart tijd en geld en het voorkomt reputatieschade

Het duurt gemiddeld meer dan drie maanden om een succesvolle cyberaanval te identificeren en de schade te herstellen. De gemiddelde schade van een cyberaanval bedraagt € 184.000. Dit is exclusief de reputatieschade die het bedrijf mogelijk oploopt. Het verhogen van de cyber security awareness bespaart tijd en geld en voorkomt reputatieschade. 

cyber security awareness

 

Wist je dat? 

Meer dan de helft (55%) van alle MKB-organisaties is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime. Grote multinationals lopen het meeste risico. 74% van de bedrijven met meer dan 1.000 werknemers kreeg in 2019 te maken met digitale aanvallen. 

 

Meer vertrouwen van klanten en stakeholders

Persoonsgegevens, financiële cijfers en vertrouwelijke informatie; je wilt niet dat dit op straat komt te liggen. Naast de reputatieschade is het ook schadelijk voor het vertrouwen bij klanten en stakeholders. Zij willen de zekerheid dat hun gegevens in goede handen zijn en dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan. Om het vertrouwen te garanderen, is het belangrijk dat je zowel klant als stakeholder kunt laten zien wat er wordt gedaan op het gebied van informatiebeveiliging. 

 

Voldoen aan wet- en regelgeving zoals AVG / GDPR

Ieder bedrijf moet voldoen aan bepaalde wet- en regelgeving op het gebied van privacy. De wet bescherming persoonsgegevens is sinds 2015 uitgebreid met de meldplicht datalekken en een grotere boetebevoegdheid voor het college bescherming persoonsgegevens. Goede cyber security awareness betekent dat de medewerkers op de hoogte zijn van de laatste wet- en regelgeving en voorkomt dat ze onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens.

 

Verhoog de cyber security user awareness binnen je bedrijf

Door de medewerkers te trainen op het gebied van informatieveiligheid, verhoog je de cyber security awareness binnen het bedrijf. Een cyber security awareness training vergroot de kans dat iemand in staat is een cyberaanval te voorkomen. Een trainingsmethode in de vorm van gamification, ondersteund met AI, motiveert deelnemers om op een eenvoudige manier te blijven leren. Het verhoogt de productiviteit van medewerkers met 23% en zorgt voor 39% minder compliance incidenten. 

Verhoog de veiligheid van je bedrijf tegen cyberaanvallen zoals ransomware, phishing en andere aanvallen en voorkom problemen. Wil je meer weten over het verhogen van de security awareness binnen je bedrijf? Lees dan hier verder in ons blog Informatiebeveiliging: zo maak je medewerkers bewust van de gevolgen. 

Neem contact op