030 - 227 1944 security@nolletch.nl

Uit onderzoek blijkt dat ruim 90% van alle succesvolle cybercrime aanvallen het gevolg is van onbewust foutief handelen van medewerkers. Het is daarom belangrijk om medewerkers bewust te maken van de gevaren van een lage informatiebeveiliging en de kennis op dit gebied te verhogen. Oftewel: het verhogen van de Cyber Security Awareness. 

Door de kennis en het beveiligingsbewustzijn te verhogen, verklein je de kans op succesvolle cyberaanvallen op jouw organisatie. Met deze tips verhoog je de Cyber Security Awareness  van je medewerkers en dus de informatiebeveiliging van je bedrijf. 

 

Tip 1: Verhoog het kennisniveau met gamification

Gamification als leermethode is niet alleen leuk, het is ook nog eens effectiever dan saaie theoretische methodes. Onderzoek toont aan dat theorie beter blijft hangen wanneer mensen het leren als een leuk en uitdagend proces ervaren. Gelukkig zijn er ook Cyber Security Awareness games. Deze games verhogen het kennisniveau op het gebied van informatiebeveiliging op een leuke en effectieve manier. Hier vind je een aantal voorbeelden.

 

Tip 2: Leer op een interactieve manier

Wie was vroeger je favoriete docent op school? De docent die slaapverwekkende colleges opdreunde of de docent die zich uitsloofde met vragen over de Tweede Wereldoorlog? Grote kans dat je meer hebt onthouden van de lessen waarbij je het slachtoffer kon worden van een vraag. Interactief leren werkt beter omdat mensen de theorie actief verwerken. Wil je je medewerkers kennis bijbrengen? Ga dan voor een interactieve manier van leren. 

 

Tip 3: Maak het leerproces persoonlijk

Klassikale les waarbij iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt werkt effectief, maar is arbeids- en kostenintensief. Zeker wanneer het een grotere groep mensen betreft. Door AI (kunstmatige intelligentie) is het mogelijk om leerprocessen op een persoonlijke manier te digitaliseren. Met een slimme app stem je het leerproces af op de persoon, zodat iedereen op zijn eigen tempo leert. 

 

Tip 4: Geef voorbeelden van cybercrime

Wil je dat de theorie gaat leven? Zorg dan dat je voorbeelden geeft. Het is niet alleen belangrijk om medewerkers uit te leggen wat de verschillende vormen van cybercrime zijn, maar vooral ook te illustreren hoe een cyberaanval in zijn werk gaat. Hoe ziet een phishingmail eruit? Wat gebeurt er als je op een onveilige link klikt? Door een cyberaanval te reconstrueren zijn medewerkers eerder in staat een aanval te herkennen en juist te handelen. Lees hiervoor ook onze blog voorbeelden van cyber crime en hoe voorkom je het.

 

Tip 5: Laat medewerkers continu leren over informatiebeveiliging

Zorg ervoor dat Cyber Security Awareness geen eenmalige leertraject is dat na verloop van tijd weer wegzakt, maar een doorlopend proces. Hou medewerkers continu op de hoogte van de laatste trends op het gebied van cybercrime en zorg dat de kennis up-to-date is en onthouden blijft. Op die manier blijft het bewustzijn hoog, is het geen momentopname en is je organisatie structureel beter beschermd tegen cyberaanvallen. Een app die continu gebruikt kan worden en medewerkers uitdaagt met nieuwe vragen, zorgt voor een continu leerproces en meer kennis. 

 

Tip 6: Start met een nulmeting

Wanneer je met Cyber Security Awareness trainingen aan de slag gaat is het goed om eerst een nulmeting te doen. Als je weet waar de organisatie op dit moment staat, kun je bepalen wat er nodig is om tot een hoger niveau te komen. Wat is het kennisniveau van de medewerkers op het gebied van cyber security? Hoe zit het met het bewustzijn van iedereen als het gaat om de gevolgen van een slechte informatiebeveiliging? 

 

Tip 7: Maak het kennisniveau over informatiebeveiliging inzichtelijk

Door het kennisniveau inzichtelijk te maken, motiveer je medewerkers om hun doelen te behalen. Bovendien krijg je inzicht in de voortgang en kun je beter inspelen op onderwerpen die extra aandacht nodig hebben. 

 

Tip 8: Beloon medewerkers met hun leerprestaties

Beloon medewerkers door certificaten uit te delen bij het behalen van een cursus of een bepaalde score in een quiz. Ook een goed idee: rijk een award uit voor ‘meest bewuste medewerker van de maand’. Zo hou je Cyber Security Awareness continu onder de aandacht en verhoog je op een leuke, interactieve en meetbare manier het beveiligingsbewustzijn binnen je organisatie.  

 

Wil je de informatiebeveiliging binnen je organisatie verhogen?

Overweeg een slimme leer-app! Daarmee zorg je voor een interactieve en persoonlijke manier van leren waardoor je medewerkers gemotiveerd blijven. Daarnaast verhoogt het de kennis en het bewustzijn over informatieveiligheid op een effectieve manier. Wil je meer weten over het gebruik van een Cyber Security Awareness app, vraag dan meteen vrijblijvend een gratis demo aan. 

Neem contact op