030 - 227 1944 security@nolletch.nl

Een steeds groter deel van alle misdrijven in Nederland vindt online plaats. Het is eigenlijk niet de vraag óf je ermee te maken krijgt, maar vooral wannéér. Zelfs als je denkt dat je alle mogelijke maatregelen hebt getroffen. Want ook met de beste beveiligingssystemen, ben je afhankelijk van het gedrag van je medewerkers. Zeker nu we massaal thuiswerken proberen cybercriminelen hun slag te gaan. Het is daarom meer dan ooit van belang dat medewerkers zich bewust zijn van de gevaren die op de loer liggen.

Hoe groot zijn de risico’s nu echt? En hoe maak je medewerkers juist onderdeel van de oplossing?

 

Zo reëel zijn de gevaren van malware

Malware is de verzamelnaam voor kwaadaardige software. Dit is software die is gemaakt met het doel om informatie te stelen van IT-systemen, functionaliteit te verstoren of netwerkcapaciteit te misbruiken. Hoe reëel de gevaren van malware zijn, blijkt uit een melding van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). In maart 2020 bracht het NCSC naar buiten dat zeker 1200 servers in Nederland slachtoffer waren van een groot datalek. Door het datalek konden cybercriminelen malware plaatsen en informatie stelen. De gestolen informatie kan worden gebruikt om organisaties af te persen.

 

Hoe een ransomware-aanval zorgde voor lege schappen

Ransomware is op dit moment één van de meest gebruikte vormen van malware. Zodra ransomware binnendringt tot een IT-systeem, zorgt het er eerst voor dat computers niet meer functioneren. De gebruikers krijgen vervolgens een bericht waarmee de criminelen losgeld eisen. Tot het losgeld is betaald, blijven de computers onbruikbaar. De afgelopen jaren is de dreiging van ransomware sterk toegenomen. Toon Verhoeven, directeur van logistiek bedrijf Bakker, kan dit beamen. Door een hack konden ze wekenlang geen kaas en andere producten leveren. Daardoor bleven de schappen in supermarkten leeg. De oorzaak was een ransomware-aanval. Door de aanval kon de organisatie geen orders meer ontvangen. Ook wisten magazijnmedewerkers niet waar producten stonden. En het plannen van het transport werd ook onmogelijk.

 

Maak je medewerkers onderdeel van de oplossing

Veel mensen denken nog steeds dat slachtoffers van cybercriminaliteit vooral digibeten zijn. Maar dat is lang niet altijd het geval. Omdat cybercriminelen steeds professioneler te werk gaan, zijn valse berichten bijna niet meer van echt te onderscheiden. Dit vergroot het risico dat malware door toedoen van een medewerker het bedrijfsnetwerk binnendringt. Het is daarom belangrijk dat medewerkers in staat zijn om verdachte situaties te herkennen. En dat ze weten wat ze moeten doen om risico’s te vermijden. Maar hoe maak je medewerkers hiervan bewust? En hoe motiveer je hen om met cyber security aan de slag te gaan?

 

Onze oplossing voor Cyber Security Awareness

In de praktijk blijkt dat het niet makkelijk is om medewerkers bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. Veel trainingen zijn eenmalig, waardoor de kennis verwatert. Andere trainingen zijn te ingewikkeld of juist te eenvoudig, waardoor de aandacht snel verslapt. Onze oplossing voor Cyber Security Awareness gaat verder dan de meeste trainingen. Wij bieden een innovatieve, motiverende en gebruiksvriendelijke cyber security training, inclusief een app en live dashboard om inzicht te geven in het kennisniveau van je medewerkers.

 

Meer weten? Vraag onze Business Case aan!

In de Business Case lees je wat het oplevert om te investeren in het security bewustzijn van je medewerkers. En hoe je een business case opstelt om hier als organisatie mee aan de slag te gaan.

Neem contact op